Heldhaftige militairen onderscheiden

4 militairen reageerden in 2009 en 2010 moedig en doortastend tijdens zeer gevaarlijke en stressvolle situaties. Ze vervulden hun taak onder hoge druk tijdens vijandelijk vuur en/of onder dreiging van Improvised Explosive Devices. Dat deden zij zo goed, dat zij een voorbeeld zijn voor anderen.

Daarom ontvingen 2 mariniers, 1 commando en 1 genist van de luchtmobiele brigade vanmiddag op de Koninklijke Militaire Academie in Breda een dapperheidsonderscheiding. 3 van hen kregen het Bronzen Kruis opgespeld, een het Kruis van Verdienste. De uitreikingsceremonie had een besloten karakter vanwege de bijzondere missies van de militairen. Hun namen blijven dan ook onbekend.

Het viertal maakte deel uit van Special Operations Task Force 55, een eenheid van leden van het Korps Commandotroepen en Special Forces van het Korps Mariniers. In het zuiden van Afghanistan vervulden zij verschillende functies.

Kajaki-vallei

Minister Hennis-Plasschaert benadrukte voor de uitreiking nog eens dat de 4 militairen wat zij deden als vanzelfsprekend bestempelen, maar dat het dat niet is. "Met gevaar voor eigen leven deden zij wat nodig was voor hun kameraden, hun Afghaanse collega’s, de Afghaanse bevolking en de Nederlandse missie in Afghanistan." De minister bracht de vele meerdaagse patrouilles in herinnering en met name de 3 weken durende operatie naar de Kajaki-vallei in de provincie Helmand. Daarbij werd zwaar gevochten. "Door insurgents buiten het operatiegebied van de Task Force Uruzgan aan te pakken, zorgde u - met uw operaties - ervoor dat er in Uruzgan minder IED- en zelfmoordaanslagen plaatsvonden."

Dapperheidsonderscheidingen

Nederland kent verschillende dapperheidsonderscheidingen. De hoogste onderscheiding is de Militaire Willems-Orde. Daarna volgen De Bronzen Leeuw, Het Bronzen Kruis (voor moedig of 'beleidvol' optreden tegenover de vijand) en Het Kruis van Verdienste (voor een militair die in verband met een vijandelijke actie moedig heeft gehandeld).