NSS brengt nieuwste helikopters en schepen samen

Met de landing van 2 NH90-helikopters op de patrouillevaartuigen Zr. Ms. Holland en Zr. Ms. Friesland heeft de Nuclear Security Summit (NSS) een primeur te pakken. Voor het eerst worden de maritieme helikopters en de patrouillevaartuigen samen ingezet voor een missie.

De Holland en de Friesland, ook ocean-going patrol vessels genoemd, patrouilleren tijdens de nucleaire top voor de kust tussen Noordwijk en Monster. Samen met vaartuigen van politie en kustwacht controleren zij alle scheepvaart. De schepen ondersteunen de gezamenlijke inspectieteams van politie, douane en marechaussee. De patrouillevaartuigen zijn de laatste aanwinsten van de marine, terwijl de NH90 de nieuwste helikopter van het Defensie Helikoper Commando is. Overigens is ook Zr. Ms. De Zeven Provinciën actief voor de kust tijdens de top.

Breed inzetbaar

Kapitein-luitenant-ter-zee Martin Mos is commandant van 860 Squadron dat de helikopters levert. “Het nieuwste van het nieuwste komt nu voor het eerst bij elkaar voor een missie. Tot vlak voor vertrek is hard gewerkt om deze samenwerking mogelijk te maken. De NH90’s zijn op deze manier heel breed inzetbaar. Van het in kaart brengen van het verkeer op zee, search and rescue en transport tot aan het inzetten van special forces.”

3 eenheden op zee

Naast deze inzet heeft 860 Squadron ook een NH90 aan boord van het fregat Zr. Ms. Evertsen. Dit luchtverdedigings- en commandofregat is op dit moment bezig met een antipiraterijmissie voor de Somalische kust. Daarmee heeft het helikoptersquadron ook voor het eerst gelijktijdig 3 eenheden op zee.