Belgische en Nederlandse artilleriesamenwerking

België en Nederland werken steeds nauwer samen op artilleriegebied. Dat gebeurt met de Belgische 105 mm GIAT houwitser, de Nederlandse 155 mm pantserhouwitser, maar ook met 120 mm mortieren waar beide landen over beschikken. Op het oefenterrein Groot Schietveld bij het Belgische Brasschaat zijn de middelen en mogelijkheden gisteren getoond.

Voordeel van deze binationale samenwerking is niet alleen dat wapensystemen efficiënter zijn in te zetten. Ook een bepaald gebied is met gezamenlijke vuursteun beter af te dekken. Nu, is het nog niet zo ver, maar het is ook de bedoeling dat Belgische en Nederlandse militairen uiteindelijk ook elkaars geschut kunnen bedienen.

Demonstratie

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif en zijn Belgische collega generaal-majoor Hubert de Vos kwamen de demonstratie van gezamenlijk inzetbare vuursteun bekijken.

De artillerie inzet is niet het eerste dat Belgen en Nederlanders samen doen. Ook andere landmachteenheden, beide luchtmachten en zeemachten werken al veelvuldig samen.