Mariniers ontsnappen uit onderzeeboot

Mariniers van de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF) trainden afgelopen week samen met de onderzeeboot Zr. Ms. Dolfijn in de tropische wateren van Curaçao.

Mariniers verlaten de Dolfijn

Beeld: Ministerie van Defensie

Daarbij verlieten de mariniers onder water de Dolfijn, die hen heimelijk voor de kust van hun operatiegebied had gebracht. De mariniers vervolgden op hun onderwaterscooter naar de waterlijn om op het land hun missie uit te voeren. Het was een training op de grens van land en water.

Warmwatergebieden

De training rondom Curaçao was ideaal voor deze bijzondere mariniers, omdat veel van hun operaties tegenwoordig in zogenoemde warmwatergebieden plaatsvinden. "We worden ingezet voor de anti-piraterijoperaties van de Europese Unie en de NAVO, maar ook in de Caribische Zee om illegale transporten van mensen, wapens en drugs in kaart te brengen", vertelt de trainingsofficier majoor der mariniers Roland. "Bovendien kan de Commandant Zeemacht in het Caribische Gebied ons uitstekende faciliteiten bieden. We mogen gebruik maken zowel de kazernes als ondersteuningsschip Zr. Ms. Pelikaan. Dit maakt het trainen rondom Curaçao ideaal." De Dolfijn was in de regio om inlichtingen te verzamelen voor drugsbestrijdingsoperaties.

Routineklus

Ook wanneer de onderzeeboot zich in minder warme omstandigheden bevindt, zoals vorig jaar in de Baltische Zee, maken de kikvorsmannen van de gelegenheid gebruik om de ontsnapping te trainen. Tijdens deze procedure moeten de mannen met al hun uitrusting door een heel smalle buis naar boven en naar buiten, waarna ze hun scooter pakken en onderwater navigeren. "Om het risico zo laag mogelijk te houden, moet dit een routineklus blijven", aldus de trainingsofficier. "Daarom trainen we dit jaarlijks, waar ook ter wereld."