Evertsen klaar voor antipiraterijmissie NAVO

Zr. Ms. Evertsen neemt vanaf vandaag deel aan de antipiraterijmissie Ocean Shield voor de kust van Oost-Afrika. Het luchtverdedigings- en commandofregat staat daarmee onder bevel van de NAVO.

“We zijn er klaar voor”, aldus commandant van de Evertsen kapitein-luitenant-ter-zee Jos Oppeneer. De bemanning trainde de afgelopen 2 weken intensief om zich goed voor te bereiden.

Zwaar bewapend team

Er stonden diverse scenario’s op het programma, toegespitst op onder meer het enhanced boarding element, een gespecialiseerd en zwaar bewapend team van het Korps Mariniers dat verdachte schepen kan enteren. Ook oefenden de militairen met de boordhelikopter NH90 die meegaat op piratenjacht. Het marineschip heeft ook inlichtingencapaciteit en medische teams aan boord.

Nederland draagt al sinds 2009 bij aan de piraterijbestrijding, zowel in NAVO- als EU-verband. Zo werd Zr. Ms. Johan de Witt in de tweede helft van vorig jaar nog ingezet voor de EU-operatie Atalanta. De Evertsen opereert tot medio mei in de Somalische wateren.