Tanks naar Finland

Nederland verkoopt 100 Leopard 2 A6 gevechtstanks aan Finland. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en haar Finse ambtgenoot Carl Haglund bekrachtigden de wapendeal vandaag op de het ministerie van Defensie. “We zullen er goed voor zorgen”, verzekerde Haglund.

“Ik ben een beetje bedroefd dat we afscheid moeten nemen, maar ik weet dat ze in goede handen zijn”, sprak minister Hennis. Behalve de tanks zelf levert Nederland ook reservedelen, speciaal gereedschap, oefenmunitie, opleidingen en onderwijsleermiddelen.

Goede deal

“Het is een goede deal, voor beide partijen”, zei Haglund. “Als ongebonden land hebben we het volledige scala aan militaire capaciteiten nodig om ons te beschermen”, legde hij uit. “De Nederlandse tanks zullen ons goed dienen.”

Olie verversen

Nederland verkoopt Finland operationele tanks en tanks in zogenoemde gepreserveerde status. Voordat die weer volledig inzetbaar zijn, moet bijvoorbeeld eerst nog olie worden ververst. Nederland draagt de tanks over in 5 series van 20. De laatste Leopards gaan in 2019 naar Finland.

Afstoting

Defensie stootte haar gevechtstanks in 2011 af. Dit besluit kwam voort uit de grootschalige bezuinigingen bij de krijgsmacht. De opbrengst van de wapendeal wordt om commercieel vertrouwelijke redenen niet bekend gemaakt. Dit geld vloeit terug naar Defensie.

Maritieme samenwerking

Daarnaast praatte viceadmiraal Mathieu Borsboom de Finse minister bij over de succesvolle manier waarop de Belgische en Nederlandse marine samenwerken. Zweden en Finland verkennen momenteel de mogelijkheden om hun maritieme banden aan te halen.

Antitankwapens

Eind vorig jaar verkocht Nederland al 45 Gill Medium Range Anti Tank (MRAT) systemen aan de Finnen. Deze antitankwapens gaan in de loop van 2014 naar Finland. Defensie gaat de bijbehorende 45 Fennek pantservoertuigen gebruiken voor reservedelen om de inzetbaarheid van de andere voertuigen te vergroten.

Zie ook