Nederlandse oorlogsvliegers vochten vooraan in Tweede Wereldoorlog

De ruim 650 Nederlandse gevechtsvliegers die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de RAF en de Marine Luchtvaartdienst dienden, vlogen vooraan bij de gevechtsacties. Van hen sneuvelden of verongelukten er niet minder dan 235.

Dat concludeert wetenschappelijk medewerker Erwin van Loo van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) onder andere in het onderzoek waarop hij vandaag aan de Universiteit van Amsterdam is gepromoveerd.

Vrijwillig

Beroemde mensen als Soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema en deelnemer aan The Great Escape Bob van der Stok – streden tijdens de oorlogsjaren zij aan zij met Britse, Canadese en Australische collega’s. Zij dienden bijna allemaal vrijwillig en vielen op door hun hoge moreel en vastberadenheid een bijdrage te leveren aan de bevrijding van West-Europa. Aan vrijwel alle denkbare gevechtsoperaties deden zij mee , met alle risico’s van dien. 

De oorlogsvliegers leefden en werkten onder hoogspanning, want de kans om te sneuvelen of verongelukken was groot. Ze wapenden zich tegen de stress op verschillende manieren, zoals alcoholgebruik, kettingroken en rokkenjagen. Uiteindelijk bleek slechts een enkeling niet bestand tegen de druk. Na de oorlog wilden de meesten zo snel mogelijk het militaire uniform weer uittrekken. De oorlogsvliegerij was voor hen vooral een manier geweest om het einde van de oorlog te bespoedigen.

Compleet beeld

Van Loo interviewde voor zijn boek ‘Eenige Wakkere Jongens’. Nederlandse oorlogsvliegers in de Britse Luchtstrijdkrachten 1940-1945’ vliegers van weleer en putte ook uit Nederlandse én Britse archieven. Hij schetst een compleet beeld van de organisatie en inzet van de Nederlandse luchtstrijdkrachten onder Britse vlag en zet ook het dagelijkse leven van de Nederlandse oorlogsvliegers in Groot-Brittannië en hun ervaringen in geallieerde dienst neer. Verder is er in zijn boek ruime aandacht voor hun sociale en geografische herkomst en staat de studie uitvoerig stil bij het naoorlogse leven van de oorlogsvliegers. 

‘Eenige Wakkere Jongens’. Nederlandse oorlogsvliegers in de Britse luchtstrijdkrachten 1940-1945, is uitgegeven door boom in Amsterdam, telt 515 pagina's en kost € 34,90. ISBN: 978 94 6105  926