Nieuwe foto’s voor collectie Gouvernementsmarine

Op het Nederlands Instituut voor Militaire Historie zijn vanaf 1 november unieke scans te zien van de Vereniging Oud-personeel Dienst van Scheepvaart/Gouvernementsmarine. De gedigitaliseerde foto’s zijn een aanvulling op de bestaande collectie.

De Gouvernementsmarine werd in 1861 als civiele dienst van de Nederlands-Indische regering ingesteld. Ze verzorgde vooral politietaken en transportdiensten in de Indische wateren.

Het instituut kreeg vorige maand nieuw materiaal in handen, geschonken door oud-officier van de Gouvernementsmarine J.G. Bilderbeek. Het gaat om 37 fotoalbums. Viceadmiraal b.d. Joost van Aalst bemiddelde bij de overdracht en digitaliseerde zelf een groot deel van de foto’s. Vanaf begin 2014 zijn ze ook te zien op de beeldbank van de NIMH.

Zie ook