Mariniers halen lastdieren weer van stal

10 mariniers leren deze week hoe ze paarden kunnen inzetten als lastdieren. Vanmiddag en vannacht lopen ze als eindoefening met 5 volledig bepakte dieren over oefenterrein De Vlasakkers bij Amersfoort.

Moeilijk begaanbaar terrein

Instructeur kapitein der mariniers Steven Baan: “In eerste instantie doen mensen een beetje lacherig: ‘Gaan we terug in de tijd?’ Maar juist mariniers opereren vaak op plekken waar je niet met voertuigen kunt komen. Het is niet de bedoeling dat de dieren persoonlijke uitrusting gaan dragen, maar zware groepsuitrusting zoals het 81 mm mortier of antitankwapens en munitie. We trainen nu met een bepakking van rond de 80 kilo, maar getrainde lastdieren kunnen tot 120 kilo dragen in moeilijk begaanbaar terrein.”

Dierverzorging

De mariniers krijgen deze week een stoomcursus dierverzorging van instructeurs en dierenartsen van Defensie. Dat begint met basiszaken als voeding en verzorging. Vervolgens leren ze ook met de dieren werken. Baan: “Dus wat eten deze dieren en hoe herken je wanneer ze moeten eten of drinken. En hoe verzorg je de vacht en hoeven. Vervolgens leren we ze hoe je ze moet zadelen en op een goede manier lading aanbrengt.” Bij dit laatste draait het om het vinden van balans. “Je kunt je voorstellen dat het niet lekker loopt voor de dieren als de ene kant veel zwaarder is als de andere kant.”

Geleende zadels

“De training is gebaseerd op oude handboeken van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger en de huidige boeken van Duitse en Engelse eenheden, die altijd met pakpaarden dieren zijn blijven werken. We gebruiken deze week ook geleende Engelse zadels uit de Eerste Wereldoorlog. Nederlandse mariniers werkten in Nieuw-Guinea tot in de jaren ’50 met lastdieren en dat pakken we nu weer op”, vertelt kapitein Baan.

Geen paarden kopen

Het is niet de bedoeling dat Defensie dieren gaat aanschaffen. Baan: “We willen juist lokale dieren, zoals nu de 5 paarden van de plaatselijke manege. Die zijn aangepast aan de (klimaats)omstandigheden en voeding ter plaatse. De lessen zijn daarom ook gericht op het leren werken met uiteenlopende lastdieren. Van paarden, ezels en muilezels tot bij wijze van spreken kamelen.”

Duwen werkt averechts

Tijdens de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan werkten Nederlandse mariniers al met ezels. Baan: “Toen zijn we er achter gekomen dat je dat goed en structureel moet aanpakken. Je moet echt wat van die beesten weten om er mee te kunnen werken. Als je bij een onwillig dier bijvoorbeeld gaat duwen, werkt dat alleen maar averechts.”

De training met mariniers van de mortierpelotons is nu nog een pilot. Het is de bedoeling dat er een nieuw Nederlands handboek komt en deze kennis weer structureel onderdeel wordt van het opleidingsprogramma. Zo krijgen mariniers in de toekomst wellicht een soort instructiekaart mee, waarmee ze ter plekke geschikte dieren kunnen uitzoeken.

Hoort bij