NH90 toont waarde bij beëindiging kaping

De NH90-boordhelikopter van Hr. Ms. De Ruyter heeft voor de kust van Somalië laten zien een waardevolle aanwinst te zijn in de strijd tegen piraterij. Dankzij de geavanceerde sensoren wist de nieuwe helikopter een gekaapte dhow te ontdekken, op een voor Nederlandse helikopters ongekend grote afstand.

De actie begon nadat Hr. Ms. De Ruyter melding kreeg van de kaping van de dhow. Direct hierna stuurde het Nederlandse fregat de NH90-boordhelikopter vooruit om het schip te zoeken, ervaring leert namelijk dat bij dergelijke gevallen snelheid is geboden.

230 kilometer afstand

Met behulp van de sensoren kon de NH90 het schip, dat op het moment van de melding zo’n 230 kilometer van het fregat was verwijderd, snel vinden. Op dergelijke grote afstand doelen lokaliseren was niet mogelijk met de eerder als boordhelikopters ingezette Lynx, Alouette III en Cougar.

Helikoptervlieger Job die de missie uitvoerde noemt de NH90 daarom een waardevolle aanwinst. ”Met het grote bereik van de heli en de sensoren kunnen we op grotere afstand van het moederschip opereren en we kunnen een veel groter gebied afspeuren naar piraten.”

Bemanning bevrijdt zichzelf

Na het ontdekken van de dhow onderzocht de NH90 de situatie door dichterbij te gaan vliegen. Waargenomen werd dat het inderdaad om een gekaapt schip ging. Kort na aankomst van de helikopter wist de bemanning van de Saad1 de kapers te overmeesteren. De NH90 hoefde daardoor geen verdere actie te ondernemen.

Bij de ontknoping waren naast Hr. Ms. De Ruyter ook een Turks en Spaans fregat betrokken. De kapers werden door de dhow-bemanning afgezet op het strand in Somalië.