‘Voorbeeldige’ samenwerking met België

Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom, heeft deze week een meerdaags werkbezoek aan zijn Belgische marinepartner gebracht. Het bezoek stond in het kader van de verregaande Belgisch-Nederlandse marinesamenwerking.

Borsboom bezocht samen met zijn Belgische counterpart onder andere de gezamenlijke cateringopleiding en het onderhoudsbedrijf waar Belgische en Nederlandse mijnenjagers worden onderhouden: "Onze samenwerking is een voorbeeld voor heel Europa, daarnaast we willen ons natuurlijk blijven verbeteren."

Bedrijfsprocessen integreren

Borsboom: "De samenwerking van de Nederlandse en Belgische marine is niet meer weg te denken. We varen dezelfde schepen, leiden samen op en wisselen ons onderhoud uit. De verregaande samenwerking en integratie met onze Zuiderburen brengt veel winst op het gebied van kennis en personeel en is noodzakelijk in het huidige financiële klimaat." Veel van de samenwerking is al onderdeel van het dagelijkse bedrijfsvoeringproces van beide landen, het is de verwachting dat in de toekomst deze processen nog meer integreren.

Mogelijkheden

De Belgisch-Nederlandse samenwerking (BENESAM) dateert al van na de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 1995 zijn bovendien de operationele staven samengevoegd, onder aansturing van de Admiraal Benelux. De twee landen werken samen op gebied van onderhoud, opleiding en training. Daarnaast wordt gezamenlijk opgetreden. De mijnenjagers en fregatten opereren al jaren gezamenlijk en momenteel vaart een Belgische helikopter mee aan boord van het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Van Amstel. Deze laatste wordt ingezet in counter drugs operaties.