Nederland langer in actie tegen piraterij

Nederland verlengt deelname aan de bestrijding van piraterij voor de kust van Somalië met 1½ jaar. De ministerraad heeft daartoe besloten op voorstel van de ministers Rosenthal van Buitenlandse Zaken en Hillen van Defensie.

Van september 2011 tot december 2012 doen 4 marineschepen en een onderzeeboot mee met een EU- en een NAVO-operatiie. 

Nederland wil meer resultaten zien bij het bestrijden van de piraterij. Nederland spant zich binnen de EU en de NAVO in om het optreden tegen piraterij robuuster te maken, onder meer via meer pro-actieve actie, zoals sabotage van middelen. Inmiddels hebben het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, België en Luxemburg zich aangesloten bij het Nederlandse initiatief.

Nederlandse bijdrage

  • Hr. Ms. Zuiderkruis en Hr. Ms. Van Amstel zullen respectievelijk van september 2011 tot en met november 2011 en van april tot en met mei 2012 worden ingezet ten behoeve van de EU-operatie Atalanta.
  • In de periode mei 2012 tot en met december 2012 worden Hr. Ms. Tromp en Hr. Ms. Evertsen ingezet voor de NAVO-operatie Ocean Shield. 
  • In het voorjaar van 2012 wordt een onderzeeboot ingezet voor inlichtingenvergaring ten behoeve van NAVO-operatie Ocean Shield.
  • Gedurende 2012 levert Nederland de commandant van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) en een deel van de internationale staf van dit vlootverband.  
  • In de perioden dat SNMG1 wordt ingezet in operatie Ocean Shield zal de Nederlandse commandant ook het bevel voeren over de andere schepen in deze operatie.