NH90 vliegt voor het eerst ’s nachts met nachtzichtapparatuur

De nieuwste Defensiehelikopter, de NH90, heeft zijn eerste nachtvluchten succesvol uitgevoerd. De vluchten vonden dinsdagavond plaats vanaf Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder.

Tijdens de vluchten werden de mogelijkheden en beperkingen van nachtzichtapparatuur geëvalueerd. Ook werden patiënten- en Search and Rescue-vluchten getest. De komende weken vinden er meerdere testvluchten plaats.

Taken

Tot 2015 worden er in totaal 20 NH90's geleverd. De eerste 12 toestellen NH90 NFH’s (Nato Frigate Helicopter) worden gestationeerd bij 860 Squadron op Maritiem Vliegkamp De Kooy (MVKK). Ze worden ingezet voor maritieme gevechts- en amfibische taken vanaf marineschepen en voor tactische transporttaken. Daarnaast staan ze ook stand-by voor Search and Rescue-operaties.

De overige 8 helikopters zijn de zogenoemde NH90 Transport NFH’s (TNFH). Deze helikopters worden gestationeerd op Vliegbasis Gilze-Rijen bij het 300 Squadron van de Koninklijke Luchtmacht en worden ingezet voor transporttaken.

De multi-inzetbare NH90 vervangt op termijn zowel de Lynx maritieme helikopters als de AB-412 reddingshelikopters.