Inzet blusvoertuigen Defensie bij grote brand Moerdijk

2 E-One blusvoertuigen (crashtenders) van de Koninklijke Luchtmacht worden ingezet bij het bestrijden van de grote brand bij een chemiebedrijf op een industrieterrein in Moerdijk.

De blusvoertuigen zijn afkomstig van de Vliegbasis Gilze-Rijen en de Vliegbasis Woensdrecht. Vanaf de Vliegbasis Eindhoven is eveneens een crashtender onderweg om assistentie te verlenen.

De luchtmacht beschikt over deze blusvoertuigen van het type E-One voor de bestrijding van vliegtuigbranden. Maar ze zijn ook inzetbaar voor het bestrijden van andere soorten branden. Een E-one kan 12.000 liter water, 750 liter blusschuim en 250 kilo bluspoeder meenemen. Het bereik van het dakbluskanon is ongeveer 80 meter.

Bij grote branden wordt vaak een beroep gedaan op de transporthelikopters van het Defensie Helikopter Commando. De toestellen kunnen met flexibele waterzakken, zogenoemde bambi-buckets, vele tonnen water droppen. Voor deze brand is niet om hun steun gevraagd. Volgens de waarnemend commandant Nationale Operaties, luitenant-ter-zee 1 Alex de Nijs van het Reginale Commando Zuid, heeft dat ook geen zin. "Het betreft vloeistofbranden. Als je daar zo'n enorme hoeveelheid water opgooit, kan dat negatief uitpakken. Het vuur kan zich verspreiden en de effecten worden oncontroleerbaar."

Eerdere inzet

"De crashtenders van de 3 luchtmachtbases blijven de hele nacht", weet luitenant-ter-zee 1 Peter Coster te vertellen. Als plaatsvervangend hoofd Nationale Operaties maakt hij deel uit van het Nationale Coördinatie Centrum bij Binnenlandse Zaken. "De bemanning van de crashtenders wordt natuurlijk wel gewisseld."

De E-Ones van Defensie zijn afgelopen jaren meermalen ingezet. Onder meer bij een industriebrand in Someren, heidebranden nabij Heeze en Woensdrecht, een natuurbrand in Alphen-Chaam en fabrieksbranden in Tilburg, Sint Maartensdijk en Breda.