Onderzeeboot beëindigt antipiraterij-missie Ocean Shield

De onderzeeboot Hr. Ms. Zeeleeuw is de afgelopen maanden ingezet in de wateren voor de kust van Somalië. In samenwerking met andere maritieme eenheden zijn de activiteiten rond piratenkampen en gekaapte schepen in kaart gebracht.

Deze informatie is gebruikt voor de directe onderschepping van zogenoemde Pirate Action Groups. Daarnaast wordt de kennis gebruikt om het bestrijden van piraterij in de toekomst te vereenvoudigen. De NAVO had een verzoek gedaan voor een onderzeeboot voor operatie Ocean Shield. Hr. Ms. Zeeleeuw opereerde als extra waarnemingscapaciteit bij de piraterijbestrijding voor de in het gebied aanwezige eenheden.

Naast andere patrouillemiddelen zoals maritieme patrouillevliegtuigen en helikopters is de onderzeeboot vanwege haar specifieke capaciteiten van grote toegevoegde waarde in het omvangrijke operatiegebied, waarbij vroegtijdige en juiste informatie essentieel is. Om operationele redenen worden over de aard van de informatie en de manier waarop deze is verkregen geen verdere mededelingen gedaan.

Walrus

Hr. Ms. Zeeleeuw is een Walrusklasse-onderzeeboot en uitermate geschikt voor dit type operaties. Hoewel over de bijdrage van onderzeeboten meestal geen publiekelijke informatie wordt verstrekt, zijn zij met enige regelmaat ingezet. Eerdere bekende operaties van de Nederlandse onderzeeboten waren in het kader van operatie Enduring Freedom. Ze opereerden in de wateren rond het Arabisch Schiereiland en spoorden drugssmokkelaars op in het Caraïbische gebied.

De HMS Montrose nam vervolgens de actie over en onderschepte de piraten

Beeld: HMS Montrose

Tijdens de vaartijd van en naar het operatiegebied worden aan boord van de onderzeeboot trainingsactiviteiten ontplooid. Half december wordt Hr.Ms. Zeeleeuw in Den Helder verwacht. Hr. Ms. Amsterdam vaart momenteel ook in de wateren rond Somalië voor de antipiraterij-missie Atalanta van de Europese Unie.