Einde oefening vormt start EU-Battlegroup

Met het afronden van de eerste gezamenlijke oefening European Rhino 1 is de nieuwe EU-Battlegroup (EUBG) officieel begonnen. De Duitse, Finse, Oostenrijkse en Nederlandse militairen kregen afgelopen vrijdag tijdens het eindappel op de De Ruyter Van Steveninckkazerne in Oirschot hun EUBG-badges.

De Europese Unie kan deze EUBG vanaf 1 januari 2011 een half jaar lang inzetten voor het beëindigen van acute crisissituaties waar ook ter wereld. De eenheid wordt gevormd door ongeveer 2350 militairen en komt onder Nederlandse leiding. Het Nederlandse aandeel bestaat uit 1200 stafleden en infanteristen. Duitsland levert circa 900 verkenners, genisten en medici, Oostenrijk is goed voor 150 infanteristen, Finland voor een Special Operation Taskgroup van 75 militairen en Litouwen levert een waterzuiveringseenheid gevormd door 20 militairen.  

Zelfstandig

De battlegroup kan gedurende 30 tot 120 dagen volledig zelfstandig worden ingezet om bijvoorbeeld een beginnend conflict in de kiem te smoren, desnoods met geweld. Ook het leveren van humanitaire hulp of evacuatiesteun behoort tot de mogelijkheden. De eenheid beschikt hiervoor over een volledig pakket militaire capaciteiten, inclusief eigen logistiek.