Marineschip met militairen naar Haïti

Het ondersteuningsvaartuig Hr. Ms. Pelikaan van de Koninklijke Marine vertrekt vanavond met 77 Nederlandse militairen vanaf Curaçao naar Haïti. Vanmiddag arriveerden ook de eerste 4 Nederlandse evacués op Marinevliegkamp Hato te Curaçao.

Het team aan boord van de Pelikaan, bestaande uit 44 mariniers van Aruba, 7 militairen van de Arubaanse militie, 24 man vlootpersoneel en 2 marechaussees, kan de hulpverleners op het zwaar getroffen eiland op verschillende manieren ondersteunen en beschermen.

De Pelikaan heeft voertuigen, kleine bootjes, hulpgoederen en gereedschappen aan boord. Hoe de militairen en het materieel daadwerkelijk worden ingezet is afhankelijk van de situatie op het moment van aankomst. De verwachting is dat het schip maandagochtend rond 05.00 uur bij Haïti aankomt.

Nederlandse evacués

De evacués, 2 volwassen vrouwen, 1 volwassen man en 1 kind, landden vanmiddag aan boord van een vliegtuig van Insel Air op Hato om 14.00 uur lokale tijd. De evacués, van wie 1 vrouw lichtgewond, werden opgevangen door het Rode Kruis en verplegers en geestelijk verzorgers van de marine.

Curaçao

De verwachting is dat de evacués op korte termijn terugvliegen naar Nederland met de KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht. Dit transportvliegtuig arriveerde donderdag vanuit Eindhoven op Curaçao met de eerste Nederlandse hulpgoederen, de reddings- en speurhondenteams en hun materieel. Het vliegtuig moest uitwijken naar Marinevliegkamp Hato, omdat het vanwege de drukte niet terecht kon op Haïti. Curaçao blijkt zo essentieel voor de Nederlandse hulp aan het zwaar getroffen Haïti. De op Curaçao geplaatste landmachtcompagnie van 43 Gemechaniseerde Brigade heeft de goederen uit de KDC-10 overgeladen in kleinere toestellen, die de spullen en de mensen naar de rampplek hebben gevlogen. Het zware materieel, zoals aggregaten, is inmiddels aan boord van de Pelikaan en onderweg.