Nederland paraat voor snelle inzet

Nederland levert vanaf 1 januari ruim 160 militairen aan de European Union Battlegroup. Deze snelle interventiemacht van 1.500 militairen kan na het uitbreken van een crisis binnen 2 weken voor een duur van maximaal 120 dagen worden ingezet. Afgelopen week certificeerde de Nederlands-Britse EU Battlegroup zich voor deze taak.

De veiligheidsstrategie van de Europese Unie stelt dat het bondgenootschap bereid moet zijn tot vroegtijdige, snelle en soms robuuste interventie, om de escalatie van een conflict of crisis te voorkomen. 

EU Battlegroup

Met dit doel voor ogen werd de European Union Battlegroup (EUBG) opgericht. Vanaf 1 januari 2007 beschikt de EU over de operationele capaciteit om gelijktijdig 2 van deze snel inzetbare gevechtseenheden te ontplooien. Deze kunnen in het gehele geweldsspectrum van crisisbeheerstaken opereren, overal ter wereld. Voor de eerste helft van 2010 formeert Nederland samen met het Verenigd Koninkrijk een EU Battlegroup. 

Nederlandse bijdrage

De Nederlandse bijdrage aan de UK/NL EUBG 2010 bestaat uit de 11e Infanteriecompagnie van het Korps Mariniers, mortierondersteuning, medische ondersteuning, een logistiek detachement, een senior national representative en personeel voor de samengestelde staf van het hoofdkwartier. Binnen de battlegroup is de marinierscompagnie ingebed in 42 Commando Royal Marines. 

Train as you fight

Afgelopen week kwamen de Britse en Nederlandse eenheden van de UK/NL EUBG 2010 bijeen in de Salisbury Plain Training Area (Verenigd Koninkrijk) voor de gereedstellingsoefening Orange Marauder. Daar oefenden ze onder meer evacuatieoperaties, konvooibegeleiding en patrouilles. Ook de staf van de eenheid werd stevig aan de tand gevoeld.

De 35 jaar lange samenwerking tussen de Nederlandse en Britse mariniers droeg bij aan een snelle en effectieve gereedstellingsoefening. Aan het eind van een intensieve week werd de UK/NL EUBG dan ook gevalideerd en gecertificeerd voor inzet in het volledige geweldsspectrum.