Geneeskundig bataljon bouwt veldhospitaal

400 Geneeskundig bataljon van de Koninklijke Landmacht heeft op de voormalige vliegbasis Soesterberg een mobiel veldhospitaal opgebouwd. De oefening heeft als belangrijkste doel het personeel te trainen voor hun uitzending naar Afghanistan eind dit jaar en begin volgend jaar.

De capaciteit en operatiemogelijkheden van het hospitaal zijn vergelijkbaar met die van een Nederlands streekziekenhuis. Het hospitaal heeft een oppervlakte van ongeveer 2 voetbalvelden en beschikt over 100 verpleegbedden, 20 Intensive Care bedden, 4 operatiekamers, een apotheek, sterilisatiemogelijkheden, een röntgenafdeling en een laboratorium. Al deze functies zijn ondergebracht in een groot aantal boogtenten, die per afdeling over eigen water- , airco- en stroomvoorziening beschikken.

Het veldhospitaal blijft enkele weken staan. Een aantal collega’s uit de civiele zorg kan in die periode een kijkje nemen bij hun militaire vakbroeders. In 2008 schoot Defensie het Medisch Spectrum Twente te hulp met een vergelijkbaar Mobiel Operationeel Geneeskundig Operatiekamer Systeem, toen daar op de Intensive Care een gevaarlijke bacterie was aangetroffen.