Hr. Ms. Evertsen begonnen aan missie Somalië

Commandant van Hr. ms. Evertsen, kapitein-luitenant ter zee Kramer Vanuit de Keniaanse havenstad Mombassa escorteert Hr.Ms. Evertsen een schip van het World Food Programmenaar een Somalisch vissersdorpje. Het marinefregat begint daarmee vandaag, 2 april 2008, aan zijn nieuwe missie binnen het raamwerk van de Verenigde Naties. De Tweede Kamer stemde gisteren in met de Nederlandse inzet in de wateren van Somalië.

In het Oost-Afrikaanse land zijn ruim anderhalf miljoen mensen afhankelijk van voedselhulp van het World Food Programme. Steeds vaker vallen gewapende bendes de schepen aan. Hr.Ms. Evertsen beschermt de voedseltransporten tegen deze piraterij, zodat de humanitaire hulp op de plaats van bestemming komt.

Kapitein-luitenant ter zee Kramer, commandant van het fregat, benadrukte tijdens een korte toespraak het belang van deze missie: "De Evertsen is er klaar voor. Wij staan vierkant achter deze missie en zijn er trots op dat wij een bijdrage kunnen leveren aan dit grote probleem. Het feit dat we mogelijk veel mensenlevens redden door het uitvoeren van deze taak geeft de bemanning van de Evertsen een goed gevoel."

Het Nederlandse Luchtverdedigings- en Commandofregat neemt de taken over van Denemarken. De inzet is voor de duur van drie maanden. 

Hoort bij