Marinefregat in NAVO-vloot rond Afrika

Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Evertsen heeft zich maandag 30 juli in Spanje gevoegd bij de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). De komende drie maanden maakt deze groep van zes schepen een reis rondom Afrika. Het is de eerste keer dat een NAVO-verband in deze gebieden opereert.

De tocht rond het continent Afrika laat zien dat de alliantie continu waar ook ter wereld inzetbaar is. Het biedt daarnaast een uitgelezen kans voor de NAVO om meer kennis op te doen over de maritieme gebruiken van het Afrikaanse werelddeel.

In de Golf van Guinea, aan de Westkust van Afrika, moet de aanwezigheid van het verband de veiligheid in het gebied doen toenemen. De eerste stop in Kaapstad biedt mogelijkheden voor het opbouwen van een goede relatie met Zuid-Afrika. Samen met de Zuid-Afrikaanse marine staan daar een aantal oefeningen op het programma.

De laatste fase van de reis varen de schepen door de Indische Oceaan naar de Seychellen. Om vervolgens bij de Hoorn van Afrika en voor de kust van Somalië wederom zogenoemde ‘presence operations’ uit te voeren om zaken die de veiligheid op zee in het geding brengen tegen te gaan.

Hr.Ms. Evertsen bevindt zich in gezelschap van het vlaggenschip, USS Normandy uit de Verenigde Staten. Daarnaast varen HMCS Toronto uit Canada, HDMS Olfert Fischer uit Denemarken, FGS Spessart als Duitse bevoorrader en NRP Alvares Cabral uit Portugal mee.


Eind september vaart het zestal door de Rode zee om uiteindelijk via het Suez-kanaal de Middellandse Zee te bereiken. Hier gaan zij verder met NAVO’s antiterrorismeoperatie ‘Active Endeavour’. De Evertsen zwaait dan echter af en keert terug naar Nederland.