KLTZ Jeanette Morang krijgt bevel over Hr. Ms. De Ruyter

Hr. Ms. De Ruyter Kapitein-luitenant-ter-zee Jeanette Morang wordt met ingang van vrijdag 12 januari commandant van het luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) Hr. Ms. De Ruyter.

In de marinehistorie is zij daarmee de eerste vrouwelijke commandant van een fregat. Staatssecretaris Van der Knaap zegt in een reactie blij te zijn met de aanstelling, omdat het aantoont dat vrouwen op eigen kracht dit soort functies bereiken. "Daarvoor is de tijd nu gekomen. De eerste vrouwelijke officieren kwamen immers in de jaren tachtig van KIM en KMA af." De bewindsman vindt dat vrouwen en mannen in een dynamische omgeving als de defensieorganisatie het beste uit zichzelf moeten halen. Het leidt tot betere prestaties en die zijn een voorwaarde voor het werk tijdens vredesoperaties. 
 
Jeanette Morang (41) die vrijdag het bevel overneemt van kapitein-luitenant-ter-zee Rob Bauer voldoet aan alle kwalificaties die nodig zijn om het commando te voeren over een fregat. Ze doorliep de benodigde reguliere functies. Tot donderdag is ze Eerste Officier van Hr.Ms. De Zeven Provinciën, ook een luchtverdedigings- en commandofregat. Morang behoort tot de eerste lichting vrouwelijke marineofficieren die in 1986 de opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) succesvol afrondde. 
 
Ze begon haar carrière als officier van de operationele dienst met varende functies als wachtsofficier. Er volgden diverse varende en walfuncties. Van 1993-1994 was zij hoofdluchtverdedingsofficier aan boord van het luchtverdedigingsfregat Witte de With. Daarna volgde de plaatsing als commandant van de mijnenjager Hr.Ms. Alkmaar. Voordat zij de Hogere Defensievorming op het Instituut Defensie Leergangen voltooide (2005-2006) was ze stafofficier Inlichtingen en Operaties bij de Commandant Zeemacht in het Caribisch gebied op Curaçao en vervulde zij een staffunctie bij de toenmalige Commandant Zeemacht Nederland in Den Helder. 
 
Hr.Ms. De Ruyter waarover Jeanette Morang het bevel krijgt is voorzien van een moderne en snelle voortstuwing van diesels en gasturbines. Het fregat is uitgerust met wapensystemen, sensoren, kleine snelle motorboten en een helikopter. De bemanning bestaat uit 170 mannen en vrouwen. 
 
KLTZ Morang is getrouwd en heeft een zoon.

Hoort bij