25 oktober Week van de Koloniale Geschiedenis

Activiteitendata
-
Kumpulan Bronbeek, Velperweg 147 in Arnhem

Museum Bronbeek organiseert in de ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’ een reeks activiteiten rond het thema ‘Oost/West’.

“Oost is Oost en West is West en nooit zullen de 2 samenkomen”, aldus de beroemde woorden van Rudyard Kipling. Geografisch lagen deze gebieden ver uit elkaar, maar juist vanwege de koloniale connecties kwamen de mensen uit Oost en West wel degelijk samen. De koloniale periode kenmerkte zich juist door een rijke en veelvuldige uitwisseling van mensen, ideeën en culturen die eeuwenlang plaatsvond. Niet alleen tussen Nederland en Suriname of de Antillen en tussen Nederland en Indonesië. Maar ook tussen het Caribisch gebied en Azië. Zo vertrokken Javaanse immigranten eind 19e eeuw naar Suriname om daar een nieuw leven op te bouwen. En andersom dienden enkele honderden oorlogsvrijwilligers uit Suriname en de Antillen in het KNIL in Indonesië eind jaren '40. En hun nakomelingen wonen nu in Nederland, uit zowel Oost als West.

Programma

De activiteiten vinden plaats in het Congrescentrum Kumpulan op landgoed Bronbeek in Arnhem en in het Filmtheater Lux in Nijmegen.

27 oktober
Yvette Kopijn slaat een brug tussen de koloniale geschiedenis van Oost en West in haar lezing ‘130 jaar Javaanse migratie. Javaanse Surinamers tussen Oost en West’. Zij vertelt over mensen die van de ene Nederlandse kolonie migreerden naar de andere. En toont aan dat Oost en West elkaar wel degelijk ontmoetten.

In haar lezing 'Bronbeek in tijden van corona' vertelt fotograaf en kunstenaar Suzanne Liem over het werk dat zij in het kader van de Maand van de Geschiedenis voor het Erfgoedfestival op Bronbeek doet. Liem ziet Bronbeek als een bijzondere plek waar het Indische verleden alom aanwezig is. Zij doet tijdens haar artist in residency deze zomer met foto’ s en getuigenissen verslag over de impact van corona op iedereen die op Bronbeek woont en werkt.

28 oktober     
In het IndoFilm Café kun je de film ‘Ziarah’ zien. De film gaat over de Indonesische weduwe Sri, die haar man verloor ten tijde van de onafhankelijkheidstrijd tegen de Nederlanders. Samen met haar kleinzoon gaat zij op zoek naar het koloniale verleden, toen Oost en West in Indonesië samen kwamen en weer uit elkaar gingen. De film wordt ingeleid en nabesproken.

30 oktober
Stichting Tong Tong presenteert de talkshow ‘Mee uit de Oost, gekoesterd in de West. Batik in Nederland’. De talkshow informeert mensen over de bijzondere materiële en immateriële betekenis van batik. Kunstenaar en batikonderzoeker Sabine Bolk, erfgoedspecialist/modeontwerper Romée Mulder, kunsthistoricus/modeontwerper Myrthe Groot en schrijfster Dido Michielsen (Lichter dan ik) doen mee aan de talkshow.

31 oktober
De themamiddag ‘Sporen van het koloniale- en slavernijverleden in Gelderland’ sluit de Week van de Koloniale Geschiedenis af. Erfgoed Gelderland stelt de themamiddag samen. Sprekers zijn Else Gootjes, projectleider ‘Sporen van het Gelderse slavernijverleden’, Lara Nuberg over de herinnering aan slavernij in de Oost, Barbara Esseboom over het interviewproject voor ‘Sporen van Slavernij Gelderland’ en Dineke Stam over het historisch onderzoek naar sporen van slavernij in Gelderland.

Programma downloaden

Download het complete weekprogramma met uitgebreide beschrijvingen, tijden, locaties en noodzakelijke reserveringsinformatie.

De Week van de Koloniale Geschiedenis is onderdeel van de landelijke ‘Maand van de Geschiedenis’ en een samenwerkingsverband tussen Museum Bronbeek, Erfgoed Gelderland, Stichting Tong Tong en het Indo Filmcafé/Lux Nijmegen.