17 maart Lezing ‘Het zwart-wit denken voorbij’

Activiteitendata
Museum Bronbeek, Velperweg 147 in Arnhem

De trotse zekerheden van toen zijn de schaamte en schande van nu, zo stelt Piet Emmer in zijn lezing ‘Het zwart-wit denken voorbij.

Geschiedenis is een permanent proces van verandering. Dat weet bijna iedereen, maar in de praktijk worden steeds vaker moderne morele maatstaven op het verleden geprojecteerd. De Gouden Eeuw, 'foute' standbeelden, het hulpje van Sinterklaas. In feite alle geschiedenis lijkt het dezer dagen te moeten ontgelden. Bezien met de bril van nu ontstaat zo een sterk verwrongen beeld van gevoelige historische onderwerpen als kolonialisme en slavernij. Geschiedenis dient daarmee als politieke agenda, als excuus en als reden voor 'herstelbetalingen'. Hoe het werkelijk toeging, hoe anders dan tegenwoordig, dat blijft buiten beeld. In deze lezing komt de levensloop van de omstreden naamgever van het Mauritshuis aan de orde, het optreden van de inmiddels ook omstreden Michiel de Ruijter en het gewraakte linker deurpaneel van de Gouden Koets.

De lezing wordt georganiseerd door Museum Bronbeek in samenwerking met de Volksuniversiteit Arnhem. De toegangsprijs (inclusief museumentree) bedraagt € 15. Inschrijving is noodzakelijk via www.volksuniversiteitarnhem.nl (CUL601).

De lezing begint om 14.00 uur.