Lezing ‘Vorst tussen twee werelden’ en tentoonstellingsbezoek

Datum:
- 16:00
Locatie:
Museum en landgoed Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem

In de korte lezing ‘Vorst tussen twee werelden’ vertelt Madelon Djajadiningrat over het leven van Mangkoenegoro VII.

Na afloop van de lezing bezoekt u met Madelon de expositie ‘Weg tot het Westen. Een koloniale ontmoeting’. In deze tentoonstelling staat het vorstendom Mangkoenagaran centraal.

Mangkoenegoro VII.

Mangkoenegoro VII.

Javaanse vorstenzoon

Madelon Djajadiningrat schreef een boek over de Javaanse vorstenzoon, die in 1913 naar Nederland vertrok om in Leiden Oosterse Letteren te studeren. Hij werd in de Eerste Wereldoorlog opgeroepen om Nederland te helpen verdedigen. Geïnspireerd door de tijdgeest in het westen gaat Mangkoenegoro (die tot die tijd nog Souparto heette) in 1915 terug naar Java om zijn oom op te volgen als vorst. Daar krijgt hij te maken met de onmogelijkheden van een koloniale situatie en de beperkingen van een feodaal stelsel.

Djajadiningrat is historisch-antropologe en getrouwd met een kleinzoon van Mangoenegoro VII. Zij kreeg toegang tot dagboeken, brieven en archiefmateriaal en kroop in de huid van deze vorst, die tussen 2 werelden leefde. Madelon werkte zelf mee aan de totstandkoming van deze expositie.

Inschrijven

Museum Bronbeek organiseert de lezing in samenwerking met de Volksuniversiteit Arnhem. De toegangsprijs (inclusief museumentree) bedraagt € 15,00. Inschrijving is noodzakelijk via de site van de Volksuniversiteit Arnhem (cursuscode CUL600).

Zie ook