Expositie ‘Kopi Susu’

Datum:
-
Locatie:
Museum en landgoed Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem

De tentoonstelling 'Kopi Susu' toont werk van de fotografe Rosa Verhoeve.

In 1957 propten de ouders van Rosa Verhoeve Indië in een paar hutkoffers. Als onderdeel van de laatste grote repatriëringsgolf maakten zij de gedwongen oversteek naar Nederland. Meer dan 50 jaar later reisde Rosa in omgekeerde richting naar Indonesië. Dit deed zij voor haar fotoproject Kopi Susu (koffie met melk). Uiteindelijk zou ze er 7 jaar aan werken.

Kind van 2 werelden

Rosa Verhoeve: "Met Kopi Susu heb ik het heimwee-Indië van mijn ouders willen openbreken. Door mijn eigen blik en beleving als uitgangspunt te nemen, heb ik bewust niet een spoor terug willen volgen naar mijn Indische ‘roots’. Ik heb een fictieve wereld willen verbeelden, door overgeleverde familieverhalen en eigen herinneringen en reflecties te construeren.

En ik maakte gebruik van de realiteit zoals ik deze aantrof in Indonesië en Nederland. Zo verwijst Kopi Susu niet naar een onveranderlijk verleden, maar is het een tijdloze, imaginaire ruimte geworden. Op deze wijze heb ik mijn bestaan als kind van 2 werelden opnieuw vormgegeven in een poëtische beeldtaal, die meer wil uitdrukken dan een persoonlijke geschiedenis”.

Boek

De tentoonstelling kwam tot stand  in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum. Op 19 november wordt ook het boek Kopi Susu gepresenteerd.

Zie ook