Mini-tentoonstelling: sporen van Mata Hari

Datum:
-
Locatie:
Museum Bronbeek, Velperweg 147, 6824 MB Arnhem

Deze oktober is het 100 jaar geleden dat het enerverende leven van Mata Hari als vermeend spionne voor het vuurpeloton eindigde. Mata Hari was de artiestennaam van de Nederlandse Margaretha Zelle. In haar korte leven was ze getrouwd en weer gescheiden van een KNIL-militair en had ze daarna een carrière als exotische danseres opgebouwd in Parijs. Museum Bronbeek besteedt deze Maand van de Geschiedenis aandacht aan de sporen van Mata Hari.

Net als Mata Hari in Parijs, vergaarde Jeanne Meeng in Nederlands-Indië en later ook in Europa faam als exotische danseres en viel ze op door haar bijzondere kostuums. In de jaren 1910 en 1920 vierde ze onder de artiestennaam Marguerite Raphetti grote successen. In de tentoonstelling is een van haar spectaculaire outfits te zien, naast foto’s van Marguerite Raphetti in verschillende kostuums.

Daarnaast besteedt de tentoonstelling aandacht aan KNIL Majoor Rudolph MacLeod, de ex-man van Margaretha. Na de scheiding verhuisde hij met hun jonge dochter Nonnie vanuit Batavia naar Velp, op een steenworp afstand van Bronbeek. Het huis waar de twee woonden en de begraafplaats waar zowel Rudolph als Nonnie MacLeod liggen, zijn met de wandelgids Indië in Velp en Rozendaal: een wandeling (2017) te bezichtigen. In de tentoonstelling zijn zowel foto’s van Rudolp en Margaretha als van MacLeod en dochter Nonnie te zien, naast een origineel officiersuniform van het KNIL van begin 20e eeuw.

Zie ook