Mini-tentoonstelling: toen was koloniaal geluk heel gewoon

Datum:
-
Locatie:
Museum Bronbeek, Velperweg 147, 6824 MB Arnhem

Hoe mensen in Indië en Suriname hun ‘geluk’ in foto’s lieten zien.

Tegenwoordig is er op social media een constante stroom van foto’s te zien waarin mensen willen laten zien hoe geweldig hun leven is. Zij willen de wereld hun geluk laten zien. Dat deden de mensen in de koloniale tijd net zo.

In deze fototentoonstelling laat Museum Bronbeek dit koloniale geluk van voor de Tweede Wereldoorlog zien, uit een tijd toen koloniaal geluk nog heel gewoon was. Achter deze schijnbaar perfecte façade van het koloniale geluk gaat echter een complexe wereld schuil. Deze schaduwkant van dit geluk zie je als je goed kijkt ook: in de positie die de niet-blanke innemen in deze foto’s. Aan de zijlijn, letterlijk. Of onderdanig, gehurkt. Of in de achtergrond. Zij hoorden er niet echt bij. Waren zij werkelijk deelgenoot van dit koloniale geluk? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Zie ook