Expositie ‘Nieuw licht. Het Indisch impressionisme van Bleckmann’

Datum:
-

Schilder Wilhelm Bleckmann (1853-1942) was een vernieuwer. Hij brengt als eerste het impressionisme naar Nederlands-Indië. Dit blijkt uit de overzichtstentoonstelling ‘Nieuw licht. Het Indisch impressionisme van Bleckmann’.

Bleckmann in zijn atelier

Bleckmann in zijn atelier, foto ca. 1895 (particuliere collectie Van Halteren-Roelofs)

Voor het eerst in ruim 45 jaar is een groot deel van Bleckmanns oeuvre bijeen en in gerestaureerde staat te zien: bijna 50 Indische landschappen, stadsgezichten en portretten tonen zijn ontwikkeling als schilder. De expositie is, 75 jaar na Bleckmanns overlijden, samengesteld door gastcurator Gianni Orsini; hij is auteur op het gebied van kunst uit Nederlands-Indië. Bij de tentoonstelling verschijnt een monografie van zijn hand.

Ontdekking

Een bijzondere ontdekking bij de totstandkoming van de expositie was het door Bleckmann geschilderde  staatsieportret van Frederik s’Jacob, die van 1881 tot 1884  gouverneur-generaal van Nederlands-Indië was. Dit monumentale portret uit 1883 was voor het laatst in het openbaar in 1919 te zien in een expositie in het Stedelijk Museum. Nu is het als bruikleen van de nazaten s’Jacob en in gerestaureerde staat te zien in de tentoonstelling ‘Nieuw licht’.

Bleckmann

Wilhelm ‘Willem’ Christiaan Constant Bleckmann, in 1853 in Batavia geboren als zoon van een KNIL-officier, wil van meet af aan schilder worden, maar verdient de kost als ambtenaar. Tijdens een verblijf in Nederland in 1877 volgt hij schilderlessen aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam bij August Allebé. Hij raakt er onder de indruk van het werk uit de Haagse School, dat in die periode populair wordt.

Vrij snel na terugkeer in Indië laat hij zijn loopbaan als ambtenaar achter zich en wordt tekendocent. Hij kan zich dan meer ontplooien als schilder. Hij verbeeldt vooral het landschap en de mensen. Als enige van de dan in Nederlands-Indië werkende kunstenaars werkt hij in impressionistische stijl, waarin de invloed van de Haagse School sterk aanwezig is.

In 1899 komt hij definitief naar Nederland en vestigt zich in Den Haag. Hij wordt onder meer lid van Pulchri Studio en exposeert regelmatig. Hij overlijdt op 9 april 1942. Begin  jaren ’70 worden tentoonstellingen van zijn werk georganiseerd door zijn dochter Elisabeth Francoise, zelf ook kunstschilder, weduwe van Albert Roelofs, en docent tekenen van toenmalig prinses Juliana. Zijn Indische werk is, onterecht, grotendeels vergeten. Zowel in Nederland als in Bleckmanns geboorteland. Het is ook voor hedendaagse Indonesische kunstenaars hoogst interessant om te zien hoe Bleckmann hun land destijds schilderde.

Olieverfschilderij Onheilspellend weer

Onheilspellend weer, olieverfschilderij 66x96 cm (Museum Bronbeek, inv.nr.1977/03-1-64)

Collectie

In 1975 laat zijn dochter alle Indische schilderijen van Bleckmann na aan de Staat der Nederlanden. Museum Bronbeek bezit door dit legaat nu de grootste collectie (64) Bleckmanns ter wereld. Naast de collectie van museum Bronbeek is een klein aantal Indische werken in bezit van particuliere verzamelaars en het Nationaal Museum van Wereldculturen.

Monografie

Bij de tentoonstelling is bij uitgeverij Moesson een gelijknamige monografie door Gianni Orsini verschenen. Deze is voor € 19,95 te koop in de museumwinkel van Bronbeek.

Zie ook