Mortier 81mm

De Mortier 81mm L16 (GBR) is een steilbaanwapen met een gladde schietbuis. Een steilbaanwapen schiet altijd in een lange boog. Mortieren hebben een hoge vuursnelheid over een relatief korte afstand. Doel is de bestrijding van oppervlaktedoelen.

Specificaties

  • Lengte: 120,8 centimeter
  • Munitie: 81mm
  • Gewicht: 40 kilogram (te verdelen in 3 hoofdgroepen); granaat ongeveer 4 kilogram (afhankelijk van het type)
  • Vuurkracht: maximaal effectieve dracht (bereik) 5,6 kilometer, vuursnelheid maximaal 15 schoten per minuut
  • Bemanning: 3 (commandant/lader, richter, munitieverwerker)
  • In gebruik bij: Koninklijke Landmacht

Steilbaanvuur

Mortieren zijn door hun munitiepakket en het karakteristieke steilbaanvuur zeer geschikt voor inzet tegen doelen die moeilijk bereikbaar zijn voor wapens die vuren met directe richting (vlakbaan schieten).

Wendbaarheid

Het wapen is door de constructie en het gewicht geschikt om over korte afstanden in 2 draaglasten te vervoeren, exclusief munitie. De militairen kunnen het wapen binnen enkele minuten in een andere richting zetten.

Munitie

De Mortier 81mm is een bovenlader en geschikt voor verschillende typen munitie, bijvoorbeeld rook, licht en brisant (snel ontploffende munitie). Met de mortier kun je ook ‘slimme munitie’ verschieten. Deze munitie is na verschieten bij te sturen als het van het doel afwijkt. De militairen laden de mortieren van voren. De mortier vuurt zodra de granaat de bodem van de schietbuis raakt.
Defensie staat er als het nodig is. Waar dan ook. Elke dag. Voor Nederland.