Militair-historische informatie met verwijzingen

Het NIMH beheert een omvangrijke militair-historische collectie van Nederland en maakt deze toegankelijk voor een breed publiek. Daarnaast publiceert het instituut wetenschappelijke studies en verzorgt het onderwijs en lezingen.

Collecties militaire geschiedenis

Bent u op zoek naar militair-historische documentatie-, beeld- en filmmateriaal? Of wilt u weten welke boeken u kunt raadplegen bij het NIMH? Bekijk de collecties van het NIMH.

Boeken NIMH

De bibliotheek van het NIMH heeft ruim 70.000 boeken over de militaire geschiedenis in Nederland. Een overzicht van NIMH-publicaties staat op de website nimh.nl.

Boeken in voorbereiding

De wetenschappelijke medewerkers van het NIMH onderzoeken de geschiedenis van de Nederlandse strijdkrachten en de operaties van buitenlandse legers op (voormalig) Nederlands grondgebied. Een overzicht van de lopende onderzoeksprojecten is te vinden op de website nimh.nl.

Online naslag

Het NIMH beheert veel militair-historisch materiaal. Diverse bronnen zijn in online databases te raadplegen. 

Tijdlijn militaire geschiedenis

Gebeurtenissen uit de Nederlandse militaire geschiedenis staan in de tijdlijn militaire geschiedenis. Deze loopt van 1568 tot en met 2014.

Historische missies

Sinds 1947 heeft Nederland deelgenomen aan verschillende missies. Op de pagina historische missies staat een overzicht.

Historische canons

Alle krijgsmachtonderdelen, regimenten en korpsen hebben hun eigen geschiedenis. Enkele hiervan zijn beschreven in de historische canons.

Vaandels en standaarden

Het vaandel of de standaard is het belangrijkste ereteken van een militaire eenheid. Lees wat ze betekenen op de pagina vaandels en standaarden.

Dapperheidsonderscheidingen

In de database dapperheidsonderscheidingen staat iedereen die tussen 1815 en 1963 een dapperheidsonderscheiding heeft ontvangen.

Militaire voorouders

Bent u op zoek naar gegevens over uw militaire voorouder? Een handig hulpmiddel bij de zoektocht is de pagina militaire voorouders.

Vliegvelden tijdens Tweede Wereldoorlog

Op deze pagina staat een overzicht van vliegvelden in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze vliegvelden speelden in de periode 1940-1945 een belangrijke rol bij het oorlogsverloop in en rond Nederland.

Materiaal schenken aan het NIMH

Het NIMH verzamelt (persoons)-archieven, documenten, foto's, films en geluidsopnames die iets vertellen over het Nederlandse militaire verleden. Uw materiaal kan een waardevolle aanwinst zijn. Op de pagina materiaal schenken is te lezen hoe u dit kunt schenken.

Medewerkers NIMH

Bekijk op de pagina over het NIMH wie de medewerkers van het NIMH zijn.

Stage

Als student kun je stage lopen bij het NIMH. Op de pagina stage bij het NIMH staat welke studierichtingen in aanmerking komen en wat je moet doen als je geïnteresseerd bent.

Contact en bereikbaarheid

Op de pagina contact en bereikbaarheid staan de contactgegevens, bereikbaarheid en openingstijden van de studiezaal van het NIMH.